Som cos, veu i ment

“Ments sana in corpore sano”. Hi estem d’acord, oi? Segons aquesta idea, si cuidem la ment i el cos en parts iguals, arribarem a un equilibri de benestar.

Photo by Natalia Figueredo on Unsplash

Una ment i un cos sans

som cos, veu i ment

Per a cultivar la ment tenim molts recursos que ens permetran treballar diversos aspectes mentals, des de l’autoestima a la concentració, passant per l’estrès o la insatisfacció: Mindfulness, meditació, teràpies gestalt o psicòlegs ens ajudaran a equilibrar els nostres neguits, a trobar la placidesa i la maduresa mental que ens cal per a viure en harmonia. 

Pel que fa al cos, ens caldrà cuidar la nostra alimentació i fer esport: anar al gimnàs, sortir a córrer, o fer ioga, taichi, etc. L’important serà moure l’esquelet segons les necessitats i gustos de cadascú i, si ens cal, podem complementar la cura del cos amb l’ajuda de fisioterapeutes, osteòpates, tractaments d’acupuntura, etc.

Photo by Keren Perez on Unsplash

Cuidar-se per a ser feliç

Cuidar el cos i la ment ja és una prioritat per a moltes persones que han entès la importància de cercar el benestar personal per aconseguir ser feliços. Perquè per més que tinguem una bona feina, un bon sou i una família que ens estima,  aquesta vida ideal, que amb una mica de sort i esforç haurem aconseguit, se’ns desmuntarà com un castell de cartes si no ens estimem a nosaltres mateixos i ens cuidem, si deixem que els dies transcorrin entre presses, sense escoltar el nostre cos o les nostres emocions.

Cal observar el ritme de vida que portem i vigilar no haver invertit tants esforços en arribar a assolir uns objectius socialment esperats, que ens hagin fet oblidar de nosaltres mateixos. 

creixement personal

I és llavors quan, sovint, la salut ens fa un toc d’alerta. Un toc que ens conduirà a frenar, ens cridarà a que fem un exercici d’introspecció, i ens empenyerà a cuidar-nos per a restablir el benestar mental i corporal. El canvi que podem experimentar, si comencem a cuidar el cos i la ment, és importantíssim.

Photo by Bekir Dönmez on Unsplash

Si cuidem de nosaltres mateixos ens sentirem més plens de vida, amb més il·lusió i amb una nova visió del futur i de les expectatives vitals. 

La comunicació, tercera pota del benestar

Però, sota el meu punt de vista, si volem arribar a un estat de benestar complet, ens falta treballar un tercer àmbit, essencial i complementari, que sovint passa desapercebut: La comunicació. 

Per més que tinguem un cos i una ment cultivades, si no ens sabem comunicar amb el nostre entorn, no acabarem d’assolir la felicitat, perquè ens mancaran les eines per a expressar les nostres emocions i pensaments.

Saber-nos comunicar és bàsic per a viure en harmonia ja que som éssers socials, com a tals, ens cal estar a gust en la nostra comunitat, i per aconseguir-ho és necessari dominar l’art de la comunicació.

Així doncs, podem determinar que per ser feliços i viure en harmonia haurem de cultivar tres àmbits: el corporal, el mental i el comunicatiu.

Som cos, ment i veu

Comunicar-nos ho fem des de que naixem, igual que menjar, exercitar el cos i desenvolupar la ment. Però igual que ens passa amb l’àmbit corporal i mental, aprenem a comunicar-nos sota uns paràmetres socials i familiars concrets. Uns paràmetres que no sempre ens duran a dominar l’art de la comunicació.

comunicació activa, mindfulness, comunicació plena, atenció plena

En moltes ocasions, justament a causa de l’educació que hem rebut, la manera que tenim de comunicar-nos deixa molt que desitjar.

I és que, qui més qui menys, ens hem educat sota unes regles en les que predominaven les pors, les vergonyes, els secrets i les veritats a mitges.

No ens han ensenyat a expressar emocions, a comunicar pensaments de forma oral, ni a escoltar de forma empàtica, tal i com explico en l’article Comunicació Slow.

Photo by Jessica Da Rosa on Unsplash

La conseqüència d’aquesta manca d’aprenentatge en comunicació, és la incapacitat, en molts adults, de manifestar emocions en veu alta, d’escoltar de forma activa, o de parlar en públic.

Les claus per a una bona comunicació  

Per a una bona comunicació ens cal cultivar dues facetes: la veu i l’escolta.

Saber-nos expressar en veu alta ens aporta confiança i seguretat, saber escoltar ens ajuda a generar empatia, i això es tradueix en benestar. En definitiva, ens facilita la sociabilització, per això és una eina imprescindible per viure en plenitud.

Cal estimar la nostra veu per estimar-nos a nosaltres mateixos

La veu és un altaveu per als nostres sentiments, una finestra per mostrar les nostres idees. Reconeixer-nos en la nostra veu i estimar-la ens ajudarà a sentir-nos més feliços i segurs. Per això cal alliberar-nos de tabús, pors i prejudicis, i així podrem treballar l’altaveu de les nostres idees i de les emocions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *