• slowlife o el temps et domina

Slowlife: domines el temps o el temps et domina a tu?

posted in: VIU SLOW | 0

Aquesta és una de les primeres preguntes que ens hauríem de plantejar abans d’entendre què és l’ slowlife o la vida slow: domines el temps o el temps et domina a tu? 

No deixa de ser curiós que en l’època històrica que, en teoria, tenim més benestar, que dediquem més temps a l’oci i que gaudim de més tecnologia per a l’entreteniment, el temps sigui un bé tan escàs.

slowlife y el tiempo

De fet, aquesta és la pregunta amb què obro moltes de les meves xerrades. La resposta de la majoria és: “jo organitzo el meu temps, per tant jo domino el temps”. Però després ve la segona pregunta: “Què és el primer que fas al matí en l’obrir els ulls?”. I la resposta és unànime “Mirar l’hora”. 

I no només el mirem. Sinó que a més, aquests números que apareixen al nostre despertador o al nostre mòbil marquen l’acció que farem immediatament després. Si és d’hora, ens girarem i pensarem allò de “si us plau, si us plau, dorm una altra vegada”. Si és tard saltarem del llit, ens vestirem en un sospir i correrem (i així, amb aquesta ansietat, la resta del dia). Si és l’hora vol dir que la nostra rutina acaba de començar.

El slowlife reflexiona sobre el temps

No és que el slowlife o la vida slow promogui oblidar-se de l’despertador o no tenir horaris. Tant de bo !. Però no. El que promou és que siguem conscients d’aquest aspecte i que li posem fre a la mesura del possible.

El teu temps és limitat, així que no ho malgastis vivint la vida d’un altre … Viu la teva pròpia vida. Tota la resta és secundari.

Steve Jobs

Si mirem enrere veiem clarament que això de l’estrès és una cosa que caracteritza els nostres dies, la nostra era. L’estrès entès com aquesta sensació malsana de no tenir temps per arribar a tot. No obstant això, les nostres àvies bregaven cada dia amb un munt de tasques que requerien un munt de temps, i que avui es fan molt més ràpid, i aquesta sensació de no arribar a tot a penes existia.

No tinc temps

“M’encantaria fer ioga, però no tinc temps”. “M’agradaria anar a visitar la meva mare més sovint, però no tinc temps”. “Quina sort tu que pots sortir a passejar amb la teva parella, jo no tinc temps“. El “no tinc temps” s’ha convertit en la nostra bandera. (¿O en la nostra excusa?)

Pensem. Avui dia disposem de rentaplats, rentadores (que fins i tot detecten les taques), cuines d’inducció, planxes meravelloses, olles a pressió, robots de cuina, neveres d’última generació, congeladors, aspiradores (que aspiren soles!), microones, supermercats on pots comprar de tot amb un sol clic … Mentre que elles (les nostres àvies) bregaven amb el safareig públic o el riu, les cuines econòmiques (sí, aquelles de llenya), planxes escalfades amb carbó, la compra diària en diversos comerços, les cassoles de tota la vida on uns cigrons trigaven 4 hores en coure’s, fregaven el terra a mà i de genolls … i a més treballaven al camp i tenien fins a 8 fills.

Estrés y dominar el tiempo en la vida slow

No em malinterpreteu. Des del nostre punt de vista aquelles dones van ser unes heroïnes i si avui som aquí és bona part gràcies a elles. La pregunta és: on ha anat a parar tot aquest temps que en teoria ens hem estalviat amb tots aquests artefactes nous que elles no tenien? 

Photo by Fabrizio Verrecchia on Unsplash

 

Una vida sense temps versus slowlife

La resposta no l’he trobada encara. Però el que és clar, és que la nostra societat ens obliga a seguir un ritme vertiginós convertint-nos en esclaus del temps. Una societat que ens exigeix ser productius i que aquesta activitat sigui el més rendible possible. Patim una incapacitat per aturar-nos i no fer res productiu que transmetem als nostres fills, submergint-los, a ells també, en aquesta voràgine de l’optimització de el temps. Omplint el seu dia a dia d’activitats infinites, d’extraescolars, de deures … i patint una agonia cada vegada que ens diuen: m’avorreixo!

imaginación en el slowlife

Photo by Max Felner on Unsplash

I què! A l’Slowlife o vida slow, avorrir-se és sa. La imaginació es dispara i amb ella la creativitat. Quan ens avorrim, busquem companyia i els llaços s’estrenyen amb una bona xerrada. Quan ens avorrim podem descobrir les nostres aficions, ens fixem en el que ens envolta i, el més important, en qui ens envolta. No és dolent avorrir-se. No és dolent no fer res. Això ens dóna més poder per dominar el nostre temps.

Slowlife o el temps no em domina

El tiempo no me domina con el slowlife

L’Slowlife o la vida Slow no ofereix una solució màgica i molt menys unitària per a tothom. Sinó més aviat és una invitació a pensar a què dediquem el nostre temps. Com el fem servir. Per què correm. Per què vivim angoixats per perdre’l.

Photo by Aron Visuals on Unsplash

Una vegada, en un poblet africà, un ancià, veient-me atabalada mirant el rellotge perquè la persona amb qui havia quedat arribava tard, em va dir somrient “els europeus teniu els rellotges, els africans el temps“, i va continuar “pren-te un te amb mi i deixaràs d’esperar, perquè estaràs prenent un te amb mi i no esperant “. Aquell dia vaig aprendre molt sobre el temps, encara que llavors no ho vaig saber veure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *