• jugar ens fa mes feliços

Seguir jugant per ser més feliços

El joc és un aspecte innerent en l’ésser humà i ens aporta molts beneficis tant si som infants com si ja hem sumat uns quants anys. El problema és que a mida que creixem ens oblidem de jugar i anem substituint el temps que hi dedicàvem a altres coses menys divertides, però més “productives” com ara la feina, la casa, les responsabilitats, les xarxes socials… I ens oblidem que jugar ens fa ser més feliços.

Les investigacions demostren que el joc té una importància crucial en el desenvolupament de l’infant, doncs és un mitjà d’aprenentatge d’habilitats cognitives, socials i motores, a més de fomentar la seva creativitat, d’aprendre a acceptar la frustració i fer-lo més feliç.

Photo by Bao Truong on Unsplash

Llavors, perquè deixem de jugar? Bàsicament, perquè quan som adults està socialment mal vist. Però ¡si jugar ens va ser més feliços! Quan et planteges un canvi de paràmetres al teu dia a dia y portar una vida slow, el joc es converteix en una eina per gaudir més de les petites coses.

Adults que juguen, persones més felices

Quan un adult diu que li agrada jugar, molts són els que pensen en jocs d’atzar o apostes, però la veritat és que hi ha moltes persones a qui els agradaria jugar com ho feien quan eren petits i aprofiten la visita de nebots, nets o fills de coneguts per treure la seva vessant més juganera. Els qui tenen fills petits, ho tenen més fàcil: simplement cal que comparteixin amb ells els seus jocs i les seves històries per entrar en el seu món. Però,  perquè ens calen excuses per jugar?

Jugar per ser més feliços

“En una hora de joc es pot descobrir més sobre una persona que en un any de conversa.” Plató

Photo by Allen Taylor on Unsplash

Els beneficis terapèutics i preventius en el tractament de certes malalties com la depresió, l’estrés o l’ansietat, son evidents. Fins hi tot, hi ha estudis que demostren que les persones grans que mantenen l’hàbit de jugar viuen més temps i ho fan d’una manera més sana. Però no cal utilitzar el joc com una teràpia, sinó que hem d’incloure’l a la nostra vida com una activitat que ens ajuda a ser més feliços.

Què ens aporta el joc?

  1. Ens ajuda a estar de millor humor. Perquè ens permet desconnectar de les exigències de la nostra vida quotidiana, això redueix l’estrés i formenta la formació d’endorfines, les anomenades hormones de la felicitat. A més, ens distreu del dolor, de les pors i d’altres càrregues emocionals.
  2. En ajuda a descansar. Perquè ens permet concentrar-nos en coses que se surten completament de la nostra vida diària i en “netejar” la ment de preocupacions durant una estona fa que el nostre cos es relaxi i sigui capaç d’aprofitar millor les hores de descans.
  3. Afavoreix l’aprenentatge (igual que passa amb els infants) i ens ajuda a trobar recursos per solucionar els nostres problemes. Perquè quan juguem som capaços d’imaginar-nos nous escenaris i això ens permet trobar solucions imaginatives a situacions quotidianes.
  4. Fomenta la creativitat. Quan juguem el nostre cervell s’activa d’una manera diferent a com ho fa en el dia a dia, la qual cosa pot arribar a ser molt estimulant per a la nostra ment. D’aquesta manera es milloren habilitats com la resolució de problemes, la presa de decisions estratègiques o l’abordament de situacions desconegudes.
  5. Ens prepara per assumir desafiaments i a perseverar. Perquè el joc bàsicament consisteix en això, en sentir el desafiament i afrontar-lo d’una manera positiva i engrescadora. I quan no ho aconseguim a la primera? Doncs seguim intentant-ho.
  6. Promou la socialització d’una manera diferent a la que tenim en el nostre entorn familiar o laboral, creant llaços d’amistat i connexió a nivell emocional amb persones que tenen uns interessos similars als nostres. També ens ajuda a comunicar-nos de manera més eficient i empàtica, perquè ens connecta a un altre nivell amb els companys de joc.
  7. Crea estratègies per gestionar sentiments, perquè el joc ens fa més empàtics i ens ofereix la possibilitat d’aprendre altres maneres de gestionar i transformar aspectes negatius com la frustració o la ràbia.
  8. Ens ensenya a cooperar, a entendre les relacions amb els altres, a ser més tolerants, a valorar les seves aportacions i a arribar a acords.
  9. Ens manté més actius i enèrgics, encara que el joc no sigui especialment físic. Doncs jugar entrena la memòria i la rapidesa visual i això ens permet envellir amb un cervell que funciona millor.
  10. És un plaer. Simplement per això, perquè ens agrada i quan fem coses que ens agrada som en gaudim i jugar ens fa més feliços.

Jugar ens fa més feliços, també a la feina

L’entorn laboral sol ser un ambient que no convida precisament a jugar. Tanmateix, és un dels llocs on més es beneficiaria que els seus treballadors tinguessin moments per passar una estona jugant. I això ja ho saben bé les empreses que han instaurat estratègies slow al seu funcionament.

«Els jocs són la forma més elevada de la investigació»

Albert Einstein.

Photo by Veronica García on Unsplash

Les trobades que tenen les diferents persones que treballen en una mateixa empresa solen ser molt formals: reunions de departaments, sopars d’empresa, convencions, etc. En aquests entorns és complicat crear un esperit d’equip, unes estratègies cooperatives o un sentiment de pertinença (bé, als sopars d’empresa potser es trenca aquesta formalitat, però normalment és conseqüència del consum d’alcohol i no d’una predisposició natural).

«El que fa excepcional a l’espècie humana, és que estem dissenyats per jugar durant tota la vida».

Stuart Brown.

El joc en aquest entorn pot potenciar un coneixement i un compromís més profunds amb l’empresa i els companys de feina, a més de fer la jornada laborar més productiva i plaent. El joc fomenta una comunicació més horitzontal sense por al què diran o a una mala cara d’un superior. És una magnífica estratègia per crear bones sinèrgies entre departaments (i entre persones) i fomentar el treball cooperatiu. (Si vols més informació sobre com beneficia el joc a la teva empresa, et pots posar en contacte amb nosaltres a hola@lambucomunicacio.com)

T’apuntes a jugar i a ser més feliç?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *