• voluntari la vida slow

Fer de voluntari millora la nostra salut

La nostra societat els necessita. Sense ells moltes persones viurien situacions molt més complicades, molt més tristes, molt més crues. El nostre ecosistema s’hauria col·lapsat fa molt de temps, els nostres oceans, rius i boscos estarien més devastats, en els nostres mars s’hi haurien perdut moltes més vides… són els voluntaris. Però sabies que fer de voluntari millora la teva salut tant física com mental?

Per a moltes persones que porten una vida a un ritme excessivament accelerat decidir-se per començar a fer un voluntariat, per exemple, una hora a la setmana, pot ajudar-lo a mirar la vida des d’una altra perspectiva i valorar tot el que té al seu voltant. És una manera de frenar i d’entrar, de puntetes, al concepte de vida slow.

Raons per fer-se voluntari

Photo by Perry Grone on Unsplash 

Hi ha milions de raons per fer-se voluntari: ajudar els altres, convertir-te en agent de canvi, aprendre de la societat que et rodeja, posar a prova les teves capacitats, participar a la comunitat en la que vius d’una manera activa…

I milions de propostes i causes per les quals apostar. De fet hi ha molts tipus de voluntariat: social, internacional i de cooperació al desenvolupament, ambiental, cultural, esportiu, educatiu, socio-sanitari, comunitari, protecció civil, temps de lleure. El més important és trobar-ne un on sentir-nos a gust i, sobretot, útils. Perquè quan ens sentim útils, tendim a fer la feina més ben feta i a que aquesta acció ens aporti un major grau de satisfacció personal.

“Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”.

 Eduardo Galeano

Voluntariat i salut

voluntaris pel mediambient

Ser voluntari, malgrat el que molts puguin pensar, és realitzar una activitat en la que actuem com a professionals però sense rebre una retribució econòmica per fer-la. Tanmateix, totes les persones que realitzen una activitat d’aquest tipus de manera altruïsta asseguren que veure que la seva tasca ajuda a millorar el món en el que vivim, és un pagament encara més alt.

Photo by Brian Yurasits on Unsplash 

I és que quan participes en un voluntariat de manera constant, no només aportes valor a la teva societat, el teu entorn o a d’altres persones, també és beneficiós per a tu. Així ho asseguren els estudis, segons els quals fer de voluntari ens ajuda gaudir d’una millor salut mental i física, així com a viure més anys. (Estudis de la Universitat de Exeter, Regne Unit, publicat a BMC Public Health o la Universitat British Columbia de Vancuver, Canadà, publicat a la revista ‘JAMA Pediatrics ).

voluntariat a la vida slow

“A mida que creixis descobriràs que tens dues mans: una per ajudar-te a tu mateixa i una altra per ajudar els altres.”

Audrey Hepburn

I quins són aquests beneficis? 

Doncs la llista és llarga perquè quan deixem de pensar en nosaltres i fem coses per als altres el nostre organisme rep una especial sensació de satisfació personal que ens ajuda a veure la vida d’una altra manera, però a més, també té beneficis físics i mentals. Així fer de voluntari ens ajuda a:

 • Tenir nivells més baixos de depressió
 • Millorar la nostra autestima i satisfacció vital
 • Tenir més confiança en nostraltres mateixos i en les nostres decisions
 • Reduir l’estrés, la tensió i l’ansietat
 • Millorar el nostre benestar i tenir la sensació de ser útil
 • Empatitzar amb els altres i millorar les nostres habilitats socials
 • Ampliar les nostres relacions social, perquè coneixem gent nova, i a tenir una xarxa de suport molt més àmplia, és a dir, poder comptar amb més gent en el moment que els necessitem
 • Tenir una major capacitat d’agafar perspectiva i de veure les coses des de diferents. angles, el que ens acaba fent més comprensius i flexibles
 • Millorar la nostra salut i viure més anys
 • Disminuir les causes i els temps d’hospitalització
 • Desenvolupar habilitats que, probablement, no arribarien a brillar en altres circumstàncies on no són tan necessàries
 • Tenir una actitut més positiva davant la vida
 • Sentir-te part de la societat i dels seus canvis
 • Millorar les capacitats intel·lectuals, especialment en voluntaris joves i majors de 60 anys
 • Millorar la salut cardiovascular i tenir menys risc de patir altres patologies metabòliques

I tot això és pot resumir en un gran benefici: ser més feliç!

Photo by Seth Doyle on Unsplash

Voluntariat en família i amics

Quan aquestes accions altruïstes es fan en família, entre pares, mares, fills, nebots, tiets… que comparteixen uns mateixos interessos, fan que els llaços es facin més forts i que l’empatia ajudi a reforçar el diàleg i la connexió entre aquelles persones.

Entre els adolescents, el voluntariat és una eina molt útil per aconseguir que els nois i noies se sentin part d’una societat que comença a deixar de veure’ls com a infants, però sobretot per millorar la seva autoestima en uns moments on acostuma a trontollar. A més, pot ajudar-los a trobar les seves habilitats, una nova xarxa de relacions personals i una vocació que no podria descobrir de cap altra manera.

Voluntari jubilat

voluntari jubilat

I si bé és cert que el voluntariat sol estar relacionat amb gent jove, els majors de 60 anys han demostrat que, malgrat l’edat, les accions desinteressades cap als altres té beneficis en tots dos sentits. Així, entre les persones més madures passar estones amb un infant durant la seva hospitalització, passejar gossos de la gossera, fer tallers a persones sense recursos, etc.  no tan sols és una manera de passar les llargues hores lliures que arriben amb la jubilació, sinó una manera eficaç de crear nous llaços afectius, de fugir de la tristesa i la soletat i de seguir sentint-se útil malgrat haver deixat de treballar. I si a més, aquestes accions reduixen la possibilitat de patir malalties com la diabetis, la hipertensió o el colesterol alt, benvingudes siguin.

Photo by Humphrey Muleba on Unsplash

Es necessiten voluntaris, qui s’hi apunta?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *