Treballar i estar embarassada, fins quan?

posted in: VIU SLOW | 0
Embarassada

Les dones decidim tenir fills en la mateixa etapa vital en la que estem dedicant grans esforços per a desenvolupar la nostra carrera professional. I és per això que treballar i estar embarassades es converteix en una lluita d’interessos, i ens preguntem fins quan hem de treballar estant embarassada.

Una lluita interna i social, a la que ens hi enfrontem soles o amb la parella, però que implica un fort component de renúncia al que hem de fer front.

Decidir quedar-se embarassada és un procés en el que intervenen molts factors a valorar, factors que giren entorn a dos eixos: L’estabilitat laboral i l’estabilitat familiar.

Quan decidim tenir fills

L’estabilitat familiar està plena de matisos i moltes vegades es veu directament influenciada per la famosa estabilitat laboral. És trist, però vist així «la feina» és el principal condicionant del nostre creixement familiar.

Ens han inculcat que cal ser algú professionalment per a sentir-nos realitzats a la vida. Que si hem dedicat esforços a estudiar una carrera, hem de veure’ns recompensades escalant posicions i obtenint càrrecs de responsabilitat. Així obtindrem una feina que ens permeti guanyar diners per després poder-nos-els gastar comprant el que ens plagui.

Ergo, la felicitat ens arribarà treballant i guanyant diners. Però, on queda el temps per a gaudir d’aquests diners? I l’energia per a gastar-los sense patir estrès o ansietat? On queda la Vida Slow? I la pregunta del milió, on queden els fills?

Embarassada
Photo by Alicia Petresc on Unsplash

Treballar i tenir fills

Per a les dones que estimem la nostra feina, que sentim vocació per a desenvolupar una carrera laboral, sigui en l’àmbit que sigui, no és senzill decidir quan és el moment per a tenir fills. Però quan ho hem decidit, i ens quedem embarassades, comencem un nou procés de presa de decisions i de lluita d’interessos entre dues preguntes: Fins quan he de treballar, i fins quan vull treballar?

Fins quan he de treballar embarassada, i fins quan vull treballar?

La resposta a aquestes dues preguntes és diferent per a cada dona, i normalment no coincideixen. Però si volem aprofitar els canvis que ens està comportant l’embaràs i que ens portarà la maternitat, caldria que la resposta fos unitària i no estigués supeditada a les obligacions laborals, sinó a la nostra voluntat. Ara bé, com ho hem de fer si no volem perdre els nostres drets laborals en una societat en la que la conciliació familiar-laboral és una utopia?

Els drets laborals de les embarassades

Segons la legislació, les dones embarassades tenim una sèrie de drets laborals durant l’embaràs:

Embarassada i ordinador
  1. No tenim l’obligació de comunicar l’embaràs a l’empresa.
  2. Tenim dret a absentar-nos de la feina per a realitzar proves mèdiques.
  3. L’empresa te l’obligació d’adaptar la nostra tasca laboral al nostre estat (si s’escau).
  4. Tenim dret a la baixa de 16 setmanes per maternitat.
  5. Podem sol·licitar la reducció de jornada per a cuidar dels fills.
  6. Podem sol·licitar la baixa per Incapacitat Temporal per contingències comunes o per Risc Laboral.

Photo by Mustafa Omar on Unsplash

Poder exercir els nostres drets

Però, tenir aquests drets comporta poder exercir-los? És aquí on rau el problema.

Perquè per a una dona assalariada, tenir aquests dret no evita que de forma indirecta l’empresa la baixi de categoria, la relegui a feines en les que se senti infravalorada o directament la convidi a plegar.

I per a una dona autònoma, o amb una professió artística, aquests drets no tenen cap valor, ja que tirar endavant els seus projectes empresarials depèn tant sols del seu esforç i capacitat de planificació.

I quan deixem de treballar mentre estem embarassades?

Tant si ho fem per decisió pròpia, com per decisió mèdica, haurem de convertir l’embaràs en una malaltia si volem rebre un subsidi econòmic.

Baixa per risc Laboral

Dona en laboratori

Des de l’estat es contempla la baixa per Risc Laboral durant l’embaràs, i es fa des d’uns paràmetres preestablerts per l’INSS. És a dir, l’INSS contempla que algunes feines (amb contacte amb químics o grans esforços) poden posar en risc l’embaràs de la dona, i les que encaixen en les seves taules de risc tenen dret a percebre el 100% del seu sou durant les setmanes d’embaràs que marca la taula.

Però per a determinar quines feines posen en risc l’embaràs se segueixen unes taules en les que l’INS pretén englobar totes les feines hagudes i per haver. Cosa impossible, sobretot si no formes part del Règim General, és a dir, si ets autònoma o del llastimós Règim d’Artistes.

Photo by Amplitude Magazin on Unsplash

Són justes les taules per determinar el Risc Laboral?

I és impossible que aquestes taules siguin justes i equivalents amb la realitat laboral de moltes dones, ja que la casuística de cada lloc de treball i l’evolució de cada embaràs són els que haurien de determinar si una dona pot seguir treballant, o bé ha de parar perquè mantenir el ritme de treball comporta un risc per a la salut del fetus i d’ella mateixa.

Baixa per malaltia comuna

I si parlem de la salut de l’embarassada, entrem en l’altra gran trampa. Les dones tenim dret a demanar una baixa per contingències comunes mentre estem embarassades. D’aquesta manera estem convertint l’embaràs en una malaltia. Perquè si tenim un embaràs múltiple, o alguna complicació que ens implica repòs, podem tenir la baixa per contingències comunes. Ara bé, no cobrarem el 100% del nostre sou (a no ser que l’empresa en la que treballem així ho estableixi per conveni), sinó que cobrarem fins al 75% del sou, com si ens haguéssim trencat un braç i no poguéssim anar a treballar.

Nadó
Photo by Alicia Petresc on Unsplash

I si em trobo sana, puc parar i cobrar subsidi?

Si per sort tenim un embaràs sa però ens sentim cansades, necessitem frenar el ritme laboral, o volem tenir temps per a la introspecció que la futura maternitat ens pot propiciar, llavors què hem de fer?

Llavors ens queda el recurs de la baixa per lumbàlgia. Una malaltia comuna que si no frenes el ritme segurament t’acabarà afectant. Però potser mai havans t’hauries plantejat agafar la baixa per una lumbàlgia. Ara bé, estant embarassada, et pots permetre aquest «luxe».

Veuràs a aquestes alçades de l’article que això de «luxe» és dit amb ironia, ja que és realment trist haver d’esperar a tenir mal a les lumbars o accentuar aquesta dolència per a poder frenar el ritme laboral, i centrar-nos en l’espera del canvi vital més important que estem a punt de viure.

I tu, com vas viure o com estàs vivint el teu embaràs? Fins quan vas treballar embarassada?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *