Entrevista a Gemma Bufias, “Cal no oblidar la nostra capacitat d’imaginar i crear.”

Entrevistem a la Gemma Bufias. La Gemma va fer un canvi de vida que va dur-la a trobar l’harmonia i el benestar. És el nostre testimoni de Revolució Slow

Per a compartir aquest camí, ha engegat el projecte radiofònic Terranúvol.

Avui l’entrevistem per a conèixer el seu projecte, i la seva particular Revolució Slow!

Entrevista completa al podcast TESTIMONIS DE LA REVOLUCIÓ SLOW:


CONEGUEM-NOS

Qui és la Gemma Bufías?

Doncs va néixer fa relativament poc, tot i que faré 40 anys. Jo sempre havia sigut la Gemma Fernández, però quan vaig arribar a viure a Arenys de Munt, la gent va començar a conèixer-me com “la Bufias”, és el meu cognom matern, i a la gent li feia més gràcia, és diferent. Jo feia temps que buscava un nom artístic, perquè vinc del món del disseny, el buscava des de l’adolescència i em va agradar. Vaig aprofitar doncs per a fer el canvi en l’ordre dels cognoms, i va néixer la Gemma Bufías.

“Sóc una persona sensible, inquieta, bastant inconformista

i idealista. “

Tu tens un projecte radiofònic, Terranúvol, on fas entrevistes a persones que treballen per ajudar-nos a viure una vida en harmonia. D’on neix el projecte?

La cura personal, tant de creixement, com d’autoconeixement i de nutrició personal, són molt jo. I és que amb 40 anys, arriba un moment en que tot el que he anat treballant, portes que he trucat, experiències professionals i personals, se sintetitzen en el projecte Terranúvol.


LA VIDA SLOW

Parlem de la Vida Slow?

La vida Slow intento practicar-la des de fa molt temps, tot i que la gent del meu entorn més immediat, la família, em diu que sempre tinc l’agenda plena i vaig estressada.

lectura slow

Però jo crec que viure Slow no és tant quantes coses fas al dia, sinó com les estàs vivint. I això és el que he après.

Abans és veritat que anava ofegada, i d’un temps cap aquí he canviat dues coses. D’una banda, agendo menys coses per tenir més qualitat i temps quan faig les coses, i de l’altra, com ho visc.

Photo by Taylor Simpson on Unsplash

Viure Slow no és tant quantes coses fas al dia,

sinó com les estàs vivint”


LA REVOLUCIÓ SLOW

Però la Gemma no sempre ha viscut així. Tu vas fer un canvi vital, què va succeir?

Moltes de les entrevistes que he fet a Terranúvol, en la seva primera etapa, han estat a nutricionistes, i em fa gràcia que moltes d’elles em diuen que venen de transtorns, malestar o malalties, que els van suposar un gran aprenentatge. A mi també em va passar. Arrel d’un moment molt estressant de la meva vida, em vaig trobar malament i vaig deixar una feina amb molt d’estrès, i molt poc coherent amb els meus valors. M’ho vaig passar malament durant un temps i vaig haver de fer una pausa, a partir d’aquí va venir el canvi cap a una vida més slow.

I què creus que t’ha aportat aquest canvi?

Primer de tot, em trobo millor. Quan vius amb malestar, estrès i ansietat no et trobes bé, i això t’afecta perquè és molt fàcil passar moments depressius, que et sentis més sol. A mi la gent em veu molt vital, però abans la processó anava per dins. En canvi ara, la processó ja no va per dins perquè he anat fent canvis i sé gestionar millor els moments i situacions estressants.

EL CANVI

I va ser fàcil aquest canvi?

No, perquè l’autoexigència era molt present en la meva vida i la única que no es permetia parar, era jo. Per sort, jo comptava amb el suport de la parella que em permetia deixar aquella feina que em feia mal, però durant una època vaig haver de treballar-me aquesta rigidesa amb conceptes i maneres de viure que tenia molt integrades.

fes el camí plàcid

“Tot va ser molt dramàtic, però amb el temps he vist que tot era molt més fàcil”

Photo by Matthew Smith on Unsplash

El canvi el vas fer sola?

En el meu cas sí, perquè la salut em fa fer crec. Un dia vaig mirar el rellotge de la feina, vaig posar-me a plorar i vaig dir que ja no podia aguantar més. Tot va ser molt dramàtic, però amb el temps he vist que tot era molt més fàcil. Era qüestió de dir jo no puc més, gràcies i deixo el lloc per a algú altre que li vagi bé, però a mi no em va bé.


UN CONSELL…

Que li diries a algú que es troba en una situació com la teva?

Li diria que és veritat que totes les respostes són dins, si ens escoltem sabrem el que ens agrada. I escoltar vol dir preguntar-nos si allò ens fa feliços o no. I a vegades ens autoenganyem, però cal escoltar la veueta que tenim, que és persistent i no falla. Ella ens diu si estàs bé o no.

“Jo ara li pregunto cada dia a la veueta i quan pel que sigui em noto tensa, he trobat la manera de tornar a la serenor que em va bé.”

Gemma Bufias i Marta Catalan, després de l’entrevista

Sovint el refugi per a negar-nos a canviar és la por econòmica…

Està clar, tot i que penso que les coses no passen perquè sí. Però quan jo creo imaginàriament una realitat que vull per a mi, no és només imaginació. De les idees passem a la matèria, i després ja fem tot el que cal per aconseguir els recursos, però és molt important no oblidar-nos de la nostra capacitat d’imaginar i crear.

“Molta gent està atrapada a la necessitat econòmica i s’oblida de la seva capacitat infinita d’imaginar el que vol.”

I trobes a faltar la capacitat econòmica d’abans?

Fer canvis d’aquest tipus comporta no tenir la seguretat econòmica d’abans, i la gent t’ho va recordant! I la cotització, i ara que tens un fill… Sempre hi ha ímputs que et fan ressonar cap a la por. Però crec que ja no hi ha volta enrere.

ELS PETITS CANVIS SÓN PODEROSOS

Per acabar, que li diries a algú que necessita una empenta per apuntar-se a la Revolució Slow.

Li diria una frase del Capità Enciam que va marcar la nostra generació: Els petits canvis són poderosos. I això ho ratifico amb moltes de les professionals que he entrevistat a Terranúvol.

“Cal començar per cosetes petites que a poc a poc crearan una onada súperexpansiva.”

Gràcies Gemma, ens quedem amb una frase: “Cinc minuts al dia de meditació, silenci, música, automassatge, cinc minuts per a tu… Si abans no hi eren i ara hi són és molt!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *