• xampú sòlid
  • raspalls de dents de bamboo

Com reduir el plàstic amb petits gestos qüotidians

El plàstic forma part del nostre dia a dia. L’hem adoptat sota el precepte de comoditat i compra ràpida, i ara és el moment d’aprendre a reduir el seu ús.

Va introduir-se en la nostra societat per a facilitar-nos les coses, cap allà als anys 30 i 40 del segle XX.

En aquell temps els objectes de plàstic eren valuosos per la seva durabilitat, però a poc a poc es va anar generalitzant el seu ús. Cap als anys 80, per afavorir la gran distribució i abaratir costos, el plàstic va substituir als envasos reutilitzables, i es va convertir en un material d’un sol ús, per a ser llençat amb rapidesa

Photo by Karina Tess on Unsplash

Al 2013 es van fabricar a nivell mundial 299 milions de tontes de plàstic, un 647% més que al 1975

font: ecoavant

Reduir el plàstic del dia a dia

A l’hora de comprar, els envasos i les bosses omplen els carros dels supermercats, de les fruiteries, de les peixateries, les carnisseries, i d’un llarg etcètera de comerços. Si fem un cop d’ull a casa nostra veurem com estem envoltats de plàstic en funcions tan diverses, que van des dels envasos (ampolles, tapers, cistelles) fins a les pinces de la roba, els raspalls de dents o els penjadors del lavabo.

El plàstic forma part de la nostra vida amb tanta naturalitat com el paper o el vidre.

Prendre consciència

I ara, que ja el tenim el plàstic tan integrat a la nostra normalitat, estem prenent consciència, per fi, de la invasió que suposa.

Els residus plàstics estan causant greus problemes als mars i oceans. Segons Greenpeace, cada any entren al mar fins a 12 milions de tones de plàstic, el que suposa un 80% de la contaminació marina.

Això significa que fins al 4,5% de la producció de plàstic mundial acaba al mar. Segons els científics, aquesta quantitat de residus plàstics que acaben als oceans, es duplicarà en els pròxims 10 anys.

Photo by Ishan @seefromthesky on Unsplash

Cada any aboquem al mar i oceà fins a 1.200 vegades el pes de la Torre Eiffel en forma d’escombreries.

Font:Greenpeace

I nosaltres, què podem fer per a reduir l’ús del plàstic?

Podríem parlar de mesures dràstiques que impliquessin eliminar el plàstic de les nostres vides per complet. Però segurament no aconseguiríem gran cosa. La major part de nosaltres renunciaríem a fer el pas per incapacitat mental. Sí, per sentir-nos incapaços d’assumir el canvi dràstic que això suposa.

Si ja se’ns fa una muntanya fer el canvi d’armari quan arriba la calor, imagina’t eliminar el plàstic en tots els objectes així, d’una tirada: Bolígrafs, ordinador, estris de cuina, rellotge, altaveus, impressora (I només estic enumerant el que veig mentre escric aquest article!)


Eliminem el plàstic d’un sol ús

I si ens centrem a eliminar el plàstic d’un sol ús? Ja serà un gran pas. Ens hi posem?

1- Bosses i tappers per fer la compra

Per a començar, eliminem les bosses de plàstic. Des dels comerços ja han reduït notablement el consum de bosses de plàstic, però encara estan molt presents en compres petites, com pot ser a la fruiteria, carnisseria o peixateria. I si a la carnisseria i a la fruiteria hi anem amb els tappers? Per a la fruita, tenim alternatives, bosses de malla o de cotó.

2- Substituir les ampolles de plàstic

Enlloc de comprar-nos ampolletes d’aigua quan sortim de viatge, d’excursió o a passejar una tarda qualsevol, ens podem acostumar a fer servir ampolles ecològiques o de vidre, que podem reomplir de l’aixeta o de la garrafa d’aigua (sí, una garrafa de plàstic, que podem reomplir d’alguna font de muntanya).

3- Utilitzar sabons sòlids

Aquesta és una alternativa relativament nova, si més no, tot just ara comença a fer-se popular. Parlem de pastilles de sabó per a rentar els cabells i el cos.

Cada pastilla equival a una ampolla de sabó convencional i a part de ser sabons fets amb materials naturals eviten l’ús de plàstics.

Una altra avantatge és que els podem dur de viatge sense problemes, no hem de patir per pujar-los als avions ni per a què se’ns obrin els pots!

A continuació un recull de xampús sòlids que podeu trobar per internet:

Xampú sòlid pel cap Lush (pionera en el sector)

Santulana Cosmètica Natural

Selecció de sabons sòlids

4- Raspalls de dents de bambú

Seguim amb les novetats pel que fa a reduir plàstics del nostre dia a dia, han aparegut al mercat raspalls de dents de bambú, un material 100% ecològic. Perquè fer-los servir, si els raspalls de dents duren molt? Doncs perquè com recull la revista Ets el que menges, un 1% dels plàstics avocats al mar són raspalls de dents!

Ve-t’ho aquí algunes marques i webs on comprar raspalls de dents de bambú i així reduir el plàstic.

Brushboo (raspalls, palletes i ampolles de bambú)

Freshly cosmètics (raspall + pasta de dents eco)

Naturbrush (raspalls per a tota la família)

5-Pasta de dents feta a casa

Ja que ens hem posat en la higiene bucal, i si canviem la pasta de dents convencional per així reduir el seu envàs de plàstic?

Podem trobar unes quantes pastes de dents alternatives al mercat, però que us semblaria experimentem i en fem una de forma artesanal? Nosaltres la hem provada i funciona de meravella!

Aquí us deixem la recepta de pasta de dents amb argila blanca:

Ingredients

  • Argila blanca
  • Oli de coco
  • 1 cullerada sopera de farigola
  • 1 got d’aigua
  • 1 cullerada de bicarbonat
  • Oli essencial d’eucaliptus
  • Oli essencial de menta
  • Potet de vidre

Primer pas:

Bull l’aigua amb la farigola, afegeix el bicarbonat i deixa refredar. Quan estigui fred afegeix 2 gotes d’oli essencial de menta i 2 d’oli essencial d’eucaliptus. Deixa refredar.

Segon pas:

En el potet de vidre barreja l’argila blanca amb l’oli de coco fos, fins que faci una massa uniforme que ocupi la meitat del potet. A continuació posa-hi la infusió que has fet en el primer pas, fins que quedi una textura suau. Tanca el potet i guarda’l a la nevera. Ja tens la teva pasta de dents a punt!


A Youtube trobaràs milers de fórmules i consells per a fer-te la pasta de dents, i reduir el plàstic dels envasos. Aquí te’n deixem un que ens ha agradat molt!

Vídeo: Rutines de felicitat

Reduim el plàstic, és un gran pas! I a poc a poc farem possible la Revolució Slow!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *