Comunicació Slow, comuniquem-nos amb tots els sentits

Vivim connectats al ciberespai de forma permanent. El mòbil ens permet comunicar-nos de manera instantània i contínua. Tan contínua que sovint interromp les converses que mantenim amb algú cara a cara. Però és més important la conversa que estem tenint per xat, o el que ens comunica qui tenim al davant? Descobreix la comunicació slow.

Tenim hàbits de comunicació tòxics

Comunicacio-slow-1

El telèfon mòbil està present en els dinars i les tertúlies familiars i amb amics. Així doncs, podem estar en una conversa presencial, i de forma simultània en una conversa on-line via xat o via xarxes socials. I aquesta manera de comunicar-nos està calant tan profundament que ja forma part de la nostra normalitat.

Photo by Christin Hume on Unsplash

Si ho analitzem una mica, podem detectar ràpidament que en aquest comportament hi ha quelcom que grinyola. La nostra dependència a la connectivitat mòbil ens ha portat a adquirir uns hàbits tòxics pel que fa a la qualitat de la comunicació entre les persones.

Què significa escoltar o comunicació slow

A tothom ens agrada que ens escoltin quan parlem, i escoltar requereix d’alguna cosa més que parar l’orella i sentir les paraules. Escoltar implica entendre el que ens diu la persona que ens està parlant, però no només entendre les seves paraules. Escoltar implica també entendre el que ens diuen els seus ulls, la seva mirada, els seus gestos, el to de la seva veu… Escoltar implica una atenció plena i comunicar-nos amb tots els sentits.

No esperis que et toqui el torn de parlar: escolta de debò i seràs diferent.

Charles Chaplin
comunicacio-slow-2

Així doncs, si mentre estem en una conversa o en una tertúlia estem mirant el WhatsApp, el Facebook, Instagram, o qualsevol xarxa social, no estarem comunicant-nos de forma plena, ens perdrem la informació més important, aquella que no es diu, la que es veu i es pressent.

Photo by freestocks.org on Unsplash

A més a més, donem a entendre al nostre interlocutor que no ens interessa prou la conversa i que ens cal viure en una vida paral·lela per a estar vivint el present al 100%.

Ens cal una educació digital

Internet i les xarxes socials ens permeten viure en paral·lel una realitat física i una realitat virtual. I és fantàstic el món d’oportunitats que ens obren les tecnologies digitals, però cal saber com utilitzar-les per a no ser addictes a la connexió digital. D’aquí a la necessitat d’una alfabetització digital pel que fa a l’ús de les TIC.

comunicacio-solw-3

Cal admetre que la tecnologia va per davant del nostre aprenentatge pel que fa al seu ús. I ens pensem que les dominem quan sabem tocar tots els botons dels aplicatius, però no ens parem a pensar en com afecten a les nostres relacions personals.

Photo by Jens Johnsson on Unsplash


I és aquí on entra la revolució slow!

Desconnectem per a connectar-nos millor

Per aprendre a fer ús de les TIC pel que fa a la nostra comunicació, podem practicar la «desconnexió digital». D’aquesta manera posarem a prova la nostra dependència vers la comunicació online i reconnectarem de nou amb el plaer de la comunicació personal sense interrupcions.

La Comunicació Slow proposa doncs fer una desconnexió digital per a connectar-nos de forma presencial. Tal i com diu l’investigador de la Universitat de Navarra Javier Serrano Puche, en el seu article «Hacia una “comunicación slow”: el hábito de la desconexión digital periódica como elemento de alfabetización mediática».

Així doncs, et proposem un repte de comunicación slow:

Al llarg d’una setmana practica la desconnexió digital temporal.

És a dir, durant l’hora de dinar o de tertúlia amb amics i familiars, silencia el telèfon mòbil i deixa’l guardat lluny, ben lluny, per evitar la temptació de mirar les notificacions.

En aquestes estones de desconnexió digital, prendràs consciència de com afecta en la comunicació l’ús que els teus contertulians fan dels seus telèfons mòbils; i de com això entorpeix les converses. A més a més, podràs començar a practicar la comunicació plena.

desconnexió-digital-1
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Un cop superada aquesta setmana de desconnexió, amplia el nou hàbit a altres àmbits. Per exemple, mentre passeges, llegeixes, escrius o mires una pel·lícula desconnecta les notificacions del mòbil. Si hi ha quelcom important ja et trucaran, no et preocupis.Escoltar o llegir sense reflexionar és una ocupació inútil. Confuci

Allibera’t de la dependència online

Ja veuràs com a partir de començar a practicar aquests hàbits et sents més lliure i amb el poder de controlar l’ús del mòbil. Potser hauràs de suportar alguns retrets per no respondre de forma immediata als WhatsApps, aprofita-ho per a explicar la teva experiència, per practicar la comuncació slow i ampliar la revolució slow!

desconnexió digital
Photo by BRUNO CERVERA on Unsplash

Fem doncs un nou pas en la nostra digitalització, si aprenem a desenganxar-nos, ens alliberarem de conductes tòxiques pel que fa als hàbits en comunicació, i retrobarem el plaer d’assaborir les petites coses que fan del nostre dia a dia una experiència plena i en harmonia. La base per a una vida feliç! Que al cap i a la fi, d’això es tracta la vida, oi?

Cal no confondre mai el coneixement amb la saviesa. El primer ens serveix per guanyar-nos la vida, la saviesa ens ajuda a viure.

Sorcha Carey

Frases cèlebres: espavila.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *