• el puerperri i la transformació de la maternitat

Com fer del puerperri una experiència plaent

Havies sentit a parlar de puerperri abans de quedar-te embarassada?

Segurament no. Ja que a la nostra societat es parla de la quarantena, dels mesos de baixa maternal però, i del puerperri?

Photo by Ana Tablas on Unsplash

Què és el puerperri

El Puerperri és aquella etapa tan desconeguda que vivim les dones just després de parir. Aquells primers mesos plens d’expectatives i incerteses. En els que ens invadeix una sobredosi d’oxitocina i les emocions i les vivències ens transformen. Però segurament mai havies sentit a parlar de puerperri abans de quedar-te embarassada.

Amb la maternitat, l’oxitocina, l’hormona de l’amor, ens omple i conviu amb l’ombra de les pors.

El puerperri i la transformació de la maternitat

Quan ens convertim en mares, la nostra vida es transforma, és un fet irrenunciable que cal entomar.

En molts casos ens neguem a pensar que la nostra «normalitat» pre-maternal ja no tornarà mai més. Mutarà a una nova normalitat que no tindrà res a veure amb la nostra vida anterior.

Sovint, ens aferrem a la idea que seguirem el nostre ritme habitual un cop passada la quarantena o els quatre mesos de baixa de maternitat.

Ara bé, aquesta quarantena passa, i la baixa maternal s’acaba.

Photo by Julie Johnson on Unsplash

El gran canvi de la maternitat

Però nosaltres seguim immerses en un canvi profund que ens neix de les entranyes i ens provoca una barreja de sentiments que ens fa sentir vulnerables.

La felicitat es barreja amb les pors, el cansament, els dubtes, els canvis en les nostres rutines, i la gestió del nostre temps.

I com podem viure en harmonia en el puerperri?

Recupera el teu instint, que sovint tenim amagat sota alguna cuirassa.

paciència i amor incondicional
Photo by Liane Metzler on Unsplash

Potser sota la closca del que s’espera de mi, o del que toca fer. És l’hora de confiar en nosaltres mateixes i en l’amor incondicional que se’ns ha despertat al ser mares. Així doncs, és el moment de deixar fluir el temps entregant-nos plenament al nostre nou rol de mare. Sense prejudicis, ni pors pel que diran.

Ens caldrà cultivar la paciència i l’amor incondicional per viure el puerperri en harmonia.

Descansa i no et sentis culpable.

És imprescindible trobar espais per descansar. Quan el nostre nadó dorm sovint ens entra el neguit per posar una rentadora, fregar el terra, o acabar alguna feina pendent. Però aquesta voluntat de voler arribar a tot, que abans de ser mares ens podia omplir i satisfer, ara no ens serveix. Perquè haurem acabat de fer les feines, potser sí. Però no haurem fet la tasca més important. Cuidar-nos.

Fes tribu.

Per arribar a tot, o per a compartir els teus neguits, troba una tribu. Amb amistats, amb grups de lactància, amb espais familiars. Busca’t una tribu amb la que compartir aquesta transformació que estàs vivint. Podràs riure i plorar, desfogar-te, i el més important, et sentiràs acompanyada.

Connecta amb els teus sentiments.

Les primeres setmanes són setmanes d’adaptació i aprenentatge. Tu i el nadó sou un tàndem en plena evolució. La comunicació amb el nadó pren una dimensió desconeguda. Et comunicaràs amb el teu bebè d’una forma completament diferent a les maneres amb que t’havies comunicat anteriorment.

Aprèn a gaudir del silenci i concilia’t amb els teus sentiments.

I el silenci apareix en una mesura tan gran, que sovint no hi estem acostumats. I aquest silenci ens permet connectar amb els nostres sentiments, però també ens pot portar cap a la temuda depressió post part.

La solitud, les pors i els girs hormonals ens poden fer sentir infelices, amb ganes de plorar i fins i tot podem sentir un rebuig incontrolable contra el nostre bebé. Si et sents així demana ajuda. No et sentis mala mare, es tracta de depressió post part, i passa més sovint del que ens pensem.

El puerperri, una porta a la Vida Slow

atenció plena i criança
Photo by Katie Emslie on Unsplash

I un cop ens hem adaptat a la nova situació, és hora de gaudir-ne. I aquí arriba un nou aprenentatge. Aprendre a viure en la lentitud està estretament lligat amb el puerperri. Perquè aquest període ens brinda una oportunitat única per aprendre a viure assaborint cada instant, gaudint de cada nou gest, de les primeres vegades, dels records inesborrables.

Perquè només amb l’atenció plena serem capaços d’assaborir amb plenitud aquesta experiència tan fugaç com intensa.

És hora de plantejar-nos baixar el ritme que conduïa la nostra vida abans de ser mares. La maternitat ens brinda l’oportunitat de reinterpretar-nos i de buscar en el nostre interior l’essència de les coses que ens fan felices.

La revolució slow et crida per a fer del puerperri una oportunitat per a conèixer el plaer de la senzillesa de les coses quotidianes.

Pensa que el puerperri és una oportunitat per a practicar el mindfullness, la consciència plena. Segurament serà una etapa dura, però plena d’aprenentatges que et faran més forta i conscient dels plaers de la vida.


Et poden servir de guia:

Si mai no havies sentit a parlar de puerperri, t’interessarà:

«Cómo superar el puerperio y no rendirse en el intento» Federación de Asociaciones de matronas de España.

«Com superar el puerperi» (article) ASSIR Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *