Què és la Vida Slow?

posted in: VIU SLOW | 0
viu slow; desaccelera

La vida slow o el Moviment Slow va sorgir a Itàlia, a finals dels anys vuitanta, a partir de la iniciativa del periodista Carlo Petrini. Petrini va crear un moviment per a combatre la implantació dels restaurants fast food com McDonalds. Va néixer doncs l’Slow Food.

L’elogi de la lentitud com a estil de vida

A partir d’aquí comença la història de la revolució slow, d’un moviment per fer front a l’accelerada vida que ens marquen els paràmetres de la societat occidental actual. I és així com l’Slowlife s’està introduint a poc a poc i de forma imparable arreu d’Occident.

I si agafem aire, tanquem els ulls i fem un gran sospir?

somriu a la vida i la vida et somriurà

La filosofia que promou el Moviment Slow es basa en proclamar la importància de viure assaborint els petits plaers de la vida.

És a dir, viure en plenitud gràcies a desaccelerar el ritme de les nostres activitats, de deixar de ser multitasques, d’assaborir els plaers de la quotidianitat i de trobar la felicitat en simplificar el nostre dia a dia.


Així doncs, què implica viure La Vida Slow?

L’Slowlife implica recuperar el control de les nostres vides i despullar-les de tot allò que ens genera ansietats i angoixes innecessàries. És un elogi a la lentitud, a recuperar els plaers que oferien aquelles formes de vida que estaven en ple contacte amb la natura, amb la família, i amb el ritme del temps que permet tenir estones per no fer res.

esmorza amb calma

El model econòmic capitalista ens ha aportat molts avenços i ens ha facilitat la vida en molts aspectes, però també ens l’ha complicada: Ens genera necessitats materials i ens pressiona per omplir el temps de lleure, i de descans, amb activitats que ens han d’oferir unes experiències extraordinàries.

I, és clar, per a poder viure al màxim aquest oci ens cal treballar moltes hores per obtenir un sou que ens permeti assolir els nostres objectius de lleure. Uns objectius basats en el consum.

Estem immersos en la voràgine del nostre sistema turbocapitalista, basat en el creixement exponencial del PIB, que està posant al límit la salut del planeta i la nostra. Depressions, trastorns mentals, angoixes…


Desaccelerar és beneficiós per a la salut

noah-silliman-by-unsplash

Cal que arribem a patir els efectes de l’acceleració per a plantejar-nos reduir la marxa? Cada cop som més les persones que creiem que no cal esperar a patir un col·lapse per a canviar la consciència.

Nombrosos estudis demostren que baixar el ritme aporta beneficis per a disminuir l’estrès, reduir el dolor crònic i augmentar la nostra sensació de felicitat.

Per a beneficiar-nos de la Vida Slow no cal que fem un canvi radical a la nostra vida, només cal que prenguem consciència d’allò que ens bloqueja i que no ens permet sentir-nos en harmonia..

Per on comencem la Revolució Slow?

Podem començar assaborint un cafè aromàtic, una xocolata o un te calent, mentre en una llibreta anotem tot allò que ens fa feliços, i tot allò que voldríem canviar, de la feina, la família, l’oci, i de nosaltres mateixos. A partir d’aquí, podem aplicar el mètode Marie Koldo al nostre dia a dia.

Aquest procés d’autoconeixement ens pot comportar un temps i molta valentia, però paral·lelament podem començar a aplicar cinc canvis en les nostres rutines que ens permetran començar a assaborir els beneficis de La Vida Slow:

1- DORM MÉS

Dormir ens regenera la pell i les cèl·lules, ens ajuda a mantenir la salut, ens fa sentir més optimistes, i ens aporta vitalitat i bon humor.

I si comences apagant el televisor mitja hora, o una hora abans del que fas ara? Agafa un bon llibre o una revista, i dedica un quart d’hora a la lectura abans d’anar a dormir.

2- NO FACIS RES

Tenim les obligacions del dia a dia: La feina, l’alimentació, la logística familiar; i les obligacions que ens autoimposem: vida social, plans de cap de setmana.

Aprèn a dir no i a deixar-te temps per no fer res. Recordes quan erets infant i les tardes de diumenge es feien inacabables jugant sense més pretensions, gestionant l’avorriment o deixant anar la imaginació?

3- SILENCIA EL MÒBIL

Surt a passejar, feineja per casa o prepara el sopar amb el mòbil silenciat. O encara millor, deixa’l en un lloc lluny del teu abast.

No passa res perquè t’estiguis mitja hora, una hora, sense obrir les notificacions ni les alertes del WhatsApp, el correu electrònic o les xarxes socials. Bé, de fet sí que passa, que de cop t’adonaràs com el temps et condeix molt més. Aprofita i practica la consciència plena en allò que estiguis fent.

4- MENJA A CONSCIÈNCIA

Quan tinguis gana pregunta’t què vols menjar i qüestiona’t si és menjar real (Realfood) o un processat que et promet ser saludable. Els aliments naturals ens aporten els nutrients necessaris per a regenerar el cos, omplir-nos d’energia i equilibrar la ment.

Però no n’hi ha prou en menjar aliments saludables, cal prendre consciència del que mengem sense distreure’ns mirant el mòbil o la televisió. Cal que masteguem bé els aliments, fem els àpats ben asseguts i, a poder ser, ben acompanyats.

5- RESPIRA PROFUNDAMENT

Sí, sembla una obvietat, respirem de forma automàtica, però sovint ho fem tant sols per a pura supervivència.

Quan et despertis, quan t’asseguis a la taula del despatx, davant la màquina de la fàbrica o rere el taulell, tanca els ulls i fes tres respiracions profundes: Agafa aire pel nas i treu-lo per la boca fins que sentis que t’han quedat buits els pulmons. Respirar a consciència ens ajuda a relaxar-nos, a concentrar-nos i a sentir-nos millor.

eli-defaria-by-unsplash

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *